Blog

Mitől olyan jó a frissen facsart narancslé?

H.V.
2024.05.31 12:23

Az egészséges életmód egyik alappillére a vitaminokban gazdag táplálkozás. Sokan azonban nem jutnak hozzá elegendő mennyiségű vitaminhoz a mindennapi étkezéseiken keresztül. Ennek egyik remek megoldása lehet a frissen facsart narancslé fogyasztása.


 

Mitől olyan jó a frissen facsart narancslé?

Az egészséges életmód egyik alappillére a vitaminokban gazdag táplálkozás. Sokan azonban nem jutnak hozzá elegendő mennyiségű vitaminhoz a mindennapi étkezéseiken keresztül. Ennek egyik remek megoldása lehet a frissen facsart narancslé fogyasztása.

C-vitaminról

A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség, a skorbut, az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, már a 16. század elején leírták. Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél. Egyes hajósnépek felismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon segít a skorbut megelőzésében. Csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza.


Hogyan vihetünk be több C-vitamint a szervezetünkbe?

A narancs egyike azon gyümölcsöknek, melyek rendkívül gazdagok C-vitaminban, emellett magas rosttartalommal is rendelkezik. A friss narancslé fogyasztása így számos egészségügyi előnyt kínál. Egy pohár narancslé már fedezi a napi C-vitamin szükségletet, ami hatékonyan erősíti az immunrendszert és segíti a szervezetet a betegségekkel szembeni ellenállásban.
A gyümölcsprés egy könnyen megvalósítható módszer arra, hogy otthon friss és természetes narancslevet készítsünk. Ehhez szükségünk van egy jó minőségű gyümölcsprésre és néhány friss narancsra. Így nem kell aggódnunk az adalékanyagok vagy tartósítószerek miatt, melyek sokszor megtalálhatóak a boltokban kapható narancslében.

C-vitamin jótékony hatásai

  • Az érfalakat erősíti és tisztítja
  • Védi a fogínyt a károsodástól
  • Serkenti a réz és a vas felszívódását
  • Gyorsítja a regenerációt és a sebgyógyulást
  • Antioxidáns hatása révén véd a káros szabadgyököktől
  • Enyhíti az allergiás tüneteket
  • Kedvezően hat az anyagcsere-folyamatokra
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Serkenti a szervezet kollagéntermelését

Ha rendszeresen fogyasztunk friss narancslét, nemcsak a C-vitamin bevitelünk növekszik, hanem a bőrünk is egészségesebbé válik, és az emésztésünk is könnyebben fog működni. Így érdemes belekezdeni az otthoni narancspréselésbe, hogy mindennap energiabombák lehessünk! Ne felejtsük, a narancslé nemcsak finom, de rendkívül egészséges is!