Hacsak nem éppen most repülünk ki a családi fészekből, és költözünk be első saját otthonunkba, akkor minden bizonnyal már van egy jól felszerelt konyhánk, amely segítségünkre van, ha kísérletezni támad kedvünk a gasztronómia világában. Időnként nem árt körbenézni és átválogatni, mik azok, amikre már nincs szükségünk, és gondoljuk át, milyen új eszközökkel tehetjük élvezetesebbé a konyhában töltött időt.
6+1 dolog, ami nem hiányozhat a konyhából!
Hacsak nem éppen most repülünk ki a családi fészekből, és költözünk be első saját otthonunkba, akkor minden bizonnyal már van egy jól felszerelt konyhánk, amely segítségünkre van, ha kísérletezni támad kedvünk a gasztronómia világában. Időnként nem árt körbenézni és átválogatni, mik azok, amikre már nincs szükségünk, és gondoljuk át, milyen új eszközökkel tehetjük élvezetesebbé a konyhában töltött időt.
- Lábosok és serpenyők + Tepsi
Fontos, hogy az edények anyagát a főzőlap típusának megfelelően válasszuk ki. Törekedjünk a minőségre, és ne a mennyiségre. Ha kiváló minőségű edényeket, serpenyőket használunk időt és energiát spórolunk meg. Lábosból legalább 2-3 féle méretre szükség van, serpenyőből egy mélyebbre, amiben tésztákat, ázsiai fogásokat, reggeli tojásos ételeket készíthetünk, illetve egy palacsintasütő serpenyő is elengedhetetlen része a felsorolásnak. Ne feledkezzünk meg a sütő adta lehetőségekről, végtelen rakott ételt, sült húst vagy éppen piskótát készíthetünk el benne, amelyekhez választhatunk rozsdamentes vagy zománcos tepsiket.
- Kések és vágódeszkák
A kezdőcsomag tartalmazzon: egy univerzális konyhakést, egy hámozókést, egy kenyérvágót és egy speciális kést, például egy Santokut . Ha precízek szeretnénk lenni, akkor vágódeszkából háromra lesz szükség, egy a péksüteményekhez, egy a húsokhoz, egy pedig a zöldségekhez és gyümölcsökhöz. A fából készült vágódeszka több feladatot is el tud látni, rátehetjük a forró edényeket, autentikusan felszolgálhatunk rajta hidegtálakat, sajtválogatásokat. A műanyag vágódeszka egyik nagy előnye, hogy nem veszik át az alapanyagok illatát, színét, picit könnyebben karbantarthatók. Praktikus, ha mindekét féle van otthonunkban.
- Alap berendezések
Megkönnyíthetjük életünket egy vízforralóval, ha pedig nehezen tudunk pirítós nélkül létezni, akkor természetesen egy kenyérpirító sem hiányozhat, ha tökéletes reggelivel szeretnénk készülni. Desszertek készítéséhez mindenképpen kell kéznél legyen egy mérleg, egy konyhai robotgép, amely nem okoz csalódást, ha habcsókot szeretnénk készíteni. A krémlevesek is nagy hírnévnek örvendenek, amiket egy botmixer segítségével pillanatok alatt selymesen krémessé varázsolhatunk.
- Tálak
Ha kevés a hely a konyhaszekrényben, válasszunk egymásba tehető szettet. A műanyag tálak könnyűek, a rozsdamentes acélból készült darabokban pedig elegánsabb tálalni. A nagyobb tálak ideálisak a tészták és saláták összekeveréséhez, a kisebbek pedig a ropogtatnivalók tálalására.
- Konyhai eszközök
Elérkeztünk az előkészítés, tálalás, és egyéb eszközök felsorolásához. Fontos, hogy a fiókban találjunk klopfolót, hámozót, nagykonyhai tálalóeszközöket, habverőket, mérőedényeket, ollót, csipeszeket.
- Hasznos apróságok
Hagyjuk a „túlélő” tippeket a bor nyitásához, és maradjunk a klasszikusnál: legyen otthon egy üvegnyitó! Továbbá, ha szeretnénk megkönnyíteni a konyhai pályafutásunkat, tartsunk a szekrényben nokedliszaggatót, szűrőt, szitát és a süteménykészítéshez fontos alapokat: sütőformát, kiszúrókat, tésztanyújtót. Ha szeretjük a fagyit (ki nem szereti?!), akkor ne evőkanállal kapargassuk az adagokat, hanem ruházzunk be egy elegáns fagyikanálra.Ha ennyi minden elfér a konyhában, egy fagyikanálon már nem múlik semmi…
6+1. Akik szeretnének különlegességet csempészni a kulináris életükbe!
Bizonyára már mindenki találkozott a flambírozás művészetével, vagy főzőműsorokban vagy elegáns éttermekben, ahol látványos technikával tökéletesítették a créme bruléet. Ne szerénykedjünk, ezt otthon is megtehetjük! Zsebsárkánnyal mi is lehetünk a konyha mesterei!