Blog
A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
Mondd, te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
Mondd, te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
Mondd, te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
Fagyi… gyümölcsös vagy csokoládés, tölcsérben vagy kehelyben, rolettivel vagy anélkül, a lényeg, hogy nincs ennél tökéletesebb desszert, egy meleg nyári napon. Azonban abban is egyetérthetünk, hogy nem kell megvárni a tikkasztó hőséget, és az év bármely pillanatában engedhetünk a csábításnak. A finomság, ami a totyogó kisgyereket, és a nyugdíjas klub legidősebb tagját is leveszi a lábáról. Szerencsére mára már senkinek nem kell kimaradni az élvezetből, hiszen bárhol kapható minden mentes, vegán, cukormentes készítmény is.
Egy kis történelem:
A fagyi eredete egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza, ahol a hűsítő és édes desszertet jég- és hókeverékkel készítették. Később a módszer elterjedt Rómában is, ahol a híres római császár, Nero tejbe mártott hóval készítette a jégkrémet. Magyarországra ez a hűsítő finomság osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar közkedveltté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagyirecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.
Az olaszok elsőosztályú fagyikészítők, nagy odafigyeléssel és szeretettel készítik a gelatot. A klasszikus fagylaltba több levegő kerül készítés közben, így állaga könnyebb lesz, a gelato viszont ennek az ellenkezője, azaz sűrűbb és selymesebb. A fagyi készítésénél legtöbbször tejszínt és tojássárgáját is használnak, addig a gelato leginkább tejalapú, tojás pedig csak nagyon ritkán kerül bele. Így a két desszert zsírtartalmában is különbözik egymástól, ezért a klasszikus fagylalt íze vajasabb, fogyasztásánál egy vékony réteg képződik a nyelvünkön. A gelato alacsonyabb zsírtartalmának köszönhetően viszont sokkal hamarabb érezteti magát ízlelőbimbóinkon.
A konyhatechnika fejlődésének és az emberek lelkesedésének köszönhetően, egyáltalán nem okoz fejtörést, ha az otthonunkban szeretnénk a családnak kedveskedni egy kis házi készítésű fagyival. A lehetőség végtelen, bármiből és bárhogyan elkészülhet a fagylalt.
Banánfagyi recept:
Hozzávalók
Elkészítés
A banánt darabokra vágjuk, villával szétnyomkodjuk. Egy tányérra kenjük, kb. 1 órára a fagyasztóba tesszük. A fagyasztott banánt a joghurttal és a fahéjjal leturmixoljuk.