Blog

Nyár=lángos!

H.V.
2024.06.10 09:41

Talán mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy kiadós úszás, fürdőzés után, leülünk a törölközőnkre, és érezzük: itt az idő enni valami finomat. A büfék közelében már szinte a szánkban érezzük a lángos ízét.  


 

Nyár=lángos!

Talán mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy kiadós úszás, fürdőzés után, leülünk a törölközőnkre, és érezzük: itt az idő enni valami finomat. A büfék közelében már szinte a szánkban érezzük a lángos ízét.

Miért szeretjük ennyire a lángost?

A nyár egyik legkedveltebb étele a lángos, amely egy igazi hagyományos magyar étel, aminek az egyszerűségében rejlik a varázsa. A tészta és a gazdag feltétek tökéletes kombinációja, mely mindenki számára igazi ínyencség.
A lángos készítése egyszerű, mégis sokan csak alkalmanként fogyasztják. A friss, forró lángost legtöbbször tejföllel, sajttal, fokhagymával tálalják, de a választék korlátlan. Akár édes, akár sós ízeket kedvelünk, a lángos mindig jó választás lehet nyáron.
A kínálat folyamatosan bővül, hiszen a kreatív szakácsok új és új ízvariációkat találnak ki. Így nemcsak a hagyományos lángosokkal találkozhatunk, hanem pl. pizzalángossal, nutellás lángossal vagy akár hamburgerlángossal is.

Hogyan készül a lángos?

A lángoshoz:

  • 2dl tej
  • 1tk cukor
  • 3dkg élesztő
  • 50dkg liszt
  • 1tk só
  • 2ek olaj
  • 2dl víz

A sütéshez:

  • olaj

Elkészítés:

A lángos elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a tej felével. Lefedjük, és hagyjuk felfutni.

  • Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá. Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.

  • Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább. Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.

  • Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép aranyszínűre sütjük 1-1 perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, hogy a maradék olajat is felszívja.

Összességében elmondható, hogy a lángos a magyar gasztronómia egyik legnépszerűbb étele, mely mindig garantáltan sikert arat. Kihagyhatatlan élmény a nyári fesztiválok alatt, de akár otthon is könnyen elkészíthető és megkóstolható.

Készítsünk egy finom lángost még ma!

Ha professzionális szinten szeretné űzni a lángossütést, fritőz-és olajsütő kínálatunkban megtalálhatja az Ön számára megfelelőt.